top of page
  • Foto van schrijverBianca

Welk is jouw krultype?

Bijgewerkt op: 16 apr. 2023

Wat is nu juist een krultype?Met een krultype wordt het soort krul bedoeld. Het gaat dus om de vorm, de manier waarop het haar opkrult. Er zijn verschillende krultypes. Deze zijn onderverdeeld in 4 categorieën. Type 1 is steil haar (dus eigenlijk geen ‘krul’type…), type 2 is wavy, type 3 is curly en type 4 is kroeshaar, kinky of coily haar.


Ben jij benieuwd welk krultype jij hebt? En hoe ermee om te gaan?

Zet je even neer, en ik leg het je graag uit.


Je kunt natuurlijk ook een combinatie hebben van krultypes. Of door verkeerde verzorging en styling momenteel een 2A krul hebben, terwijl je natuurlijke krultype 3A is. 

**Heb je type 2, of een 3A dan kan je kiezen voor een curlsys kniptechniek Meer lezen over de verschillende krullenkniptechnieken? https://www.hethaarhuys.be/post/het-verschil-tussen-de-curlsys-de-cc-en-de-global-curl-techniekek.


**Heb je type 3B, C en heb je voldoende krul, volume aan je wortel dan kan je gaan voor de CC  of de Global Curl kniptechniek.


** Heb je type 4, Dan wordt het terug een curlsys, of free hand kniptechniek Dus voor elk wat wils.


Nog meer lezen?


Krultype 1;

Type 1 is steil haar.

Het is mogelijk om van bijvoorbeeld 2A naar 2C of 3A te gaan, maar het is niet mogelijk om van type 1 naar type 2 te gaan.

Tenzij tijdelijk met een keratinebehandeling

Dit komt omdat de haarstructuur van type 1 anders is dan dat van krullend haar.

Type 1 blijft dan ook altijd 1 en dus steil.


Type 2 lijkt hier heel erg op, het kan vaak ook heel stijl lijken. Dit is ook te zien op de tekening. Maar zodra je het nat maakt of bepaalde producten gebruikt, zal er een lichte slag komen waaraan je het toch kunt herkennen als krullend haar.


Krultype 2;

De meeste mensen met type 2 hebben niet altijd door dat ze krullen hebben.

Yeppie net zoals ik 2 jaar geleden.

Ze denken steil haar te hebben, totdat ze gaan experimenteren met allerlei producten, tips en tricks.


Krultype 2 is golvend. Het haar ligt redelijk plat en recht aan de wortels en valt dicht langs het gezicht. De krullen zijn redelijk los en groot en zijn ‘S’ vormig. Opgepast we kunnen nog steeds niet toveren dit zal nooit krultype 4 worden!!!

Om het gemakkelijk te maken zijn er ook dan nog meerdere onderverdelingen.

2A - licht golvend


Dit krultype heeft alleen een lichte slag.

Je kunt 2A krullen vaak ook vrij makkelijk steil maken. Dit haar heeft een fijne en losjes warrige textuur. Het haar is bijna recht maar heeft toch een licht golvende structuur.


2B – golvend


Type 2B is al wat sterker golvend dan 2A. Wel valt het nog steeds vrij recht. Vanaf de middenlengtes tot de punten heeft dit krultype een grove slag.


2C – ‘S’ vormig


Dit krultype begint vaak al vanaf de wortel met een sterke slag. Het is een goed gedefinieerde S vormige krul. Sommige plukken kunnen wat steiler zijn maar er kunnen ook juist een aantal sterk gekrulde 3A krullen tussen zitten.Bij krultype 3 is er geen twijfel over mogelijk; jij hebt krullend haar! Krultype 3 heeft sterk gedefinieerde en veerkrachtige krullen. De krul is meestal van de wortels tot de punten gevormd en heeft wat meer volume dan type 2. In type 3 krullen is vaak duidelijk een krulpatroon te herkennen.3A - grove krul


Heb jij 3A krullen, dan hebben de krullen een duidelijke S vorm. De krullen zijn redelijk groot en wat losser en grover dan type 3B.


3B - grote spiraalkrullen


Krultype 3B heeft sterk gedefinieerde krullen. Ze zijn spiraalvormig en wat strakker en sterker dan 3A.3C - kleine spiraalkrullen


Type 3C heeft kleine, strakke spiraalvormige krullen. Ze zijn sterk gedefinieerd en veerkrachtig. 3C krullen worden ook wel omgeschreven als kurkentrekker krullen. Ze kunnen soms krimpen en er korter uitzien dan dat je haar daadwerkelijk is.


Krultype 4 heeft strakke, dichte krullen. Ze kunnen ook behoorlijk inkrimpen en dus veel korter zijn dan dat je haar in werkelijkheid is (soms heeft het maar 75% van de echte lengte). Type 4 krullen hebben meestal een strak ‘S’ of ‘Z’ patroon. En vaak heb je méga veel krullen!4A - kroeshaar met losse krul


Deze krullen zijn veerkrachtig en fijn gestructureerd. Het zijn redelijk strakke, spiraalvormige krullen met een ‘S’ patroon maar ze zijn wat losser dan 4B krullen.4B - kroeshaar met dichte krul


4B krullen hebben vaak een scherp ‘Z’ vormig patroon. Ze zijn vrij klein en strak en hebben soms weinig definitie.4C – kroeshaar met zeer kleine krullen


4C heeft nóg kleinere krullen. Deze krullen zijn vaak zo dicht, dat je ze bijna niet kunt onderscheiden. Ook is krultype 4C nog wat meer vatbaar om te krimpen.

Hoe verzorg en style ik mijn krultype?

Oké je weet nu je krultype, maar wat nu? Het kan handig zijn om je verzorging en styling aan te passen aan je krultype. Zo heeft krultype 4 vaak extra hydratie nodig en kan krultype 2 snel uitzakken.


2 A/B/C


Ik raad je aan om niet te veel producten tegelijk te gebruiken en ervoor te zorgen dat de producten niet te zwaar zijn van substantie. Jouw haar heeft namelijk al snel de neiging om uit te zakken. Gebruik dus ook een stylingproduct met een goede hold. Een mousse is fijn als je slag hebt. Heb je wat meer krul, dus type 2C, dan zou je een gel kunnen gebruiken.


Daarnaast zou je een Denman, of de HH simonsen borstel kunnen proberen om de krul wat meer te stimuleren. Dit kan ook helpen voor wat meer volume, net als ‘Root Clipping' dit is een clip op je wortel zetten tijdens het diffusen.

Meer lezen over het belang van de borstels? Coming soon.


3 A/B/C


Je hoeft niet per se lichte producten te gebruiken, maar gebruik liever niet te zware producten. Probeer veel uit om te kijken wat bij jou werkt. Gebruik een gel als stylingproduct en zo nodig een leave-in voor extra hydratie en verzorging.


4 A/B/C


Jij kunt prima wat zwaardere producten gebruiken, zoals een cream.

Gebruik vooral ook sterk verzorgende producten die goed hydrateren, want dat kan jouw haar wel gebruiken! Dit soort producten herken je aan de hoeveelheid oliën, butters en (goede) alcoholsoorten in de ingrediëntenlijst. Ik adviseer je om wekelijks een haarmasker te gebruiken.

De heavy cream voor krullen vanaf krultype 3 B

Keep it simple de simpele start vanaf krultype 2A tot en met 3A

Keep it Deep conditioned moisture

Volledige start voor je kleine krullenbol beschikbaar in met en zonder geur.


Dit was een hele boterham.

Dus nog even alle krultypes op een rijtje.


Heb je na het lezen van deze blog nog een vraag? Twijfel niet, en stel ze gerust.

Dikke kus

Bianca

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page