top of page
  • Foto van schrijverBianca

De Elasticiteit (rekbaarheid) van je haren

Bijgewerkt op: 1 jun. 2023


Wat is dat nu?

Wanneer heb ik moisture nodig, en wanneer proteine?

Help ik weet het niet meer!!!

Is dit bij jouw net zo?

Lees dan gerust even verder, ik probeer het je even uit te leggen.


Elasticiteit

Elasticiteit geeft de balans aan tussen de hoeveelheid vocht ( moisture) en proteïne. Je beton, de bouwstoffen van je haren... Is het haartje niet meer in balans dan kan je dit merken, dat de haren zich anders gaan gedragen, futloos, het haar kan afbreken, droog haar en pluizen. Ja hoor ook als je elke keer de beste producten hebt, maar de personen met de goede producten, kunnen dit 'probleempje' direct weer in balans brengen.

Want de haren zijn en blijven uiteraard gezond.


Je elasticiteit kan veranderen en moet je soms opnieuw testen als je haar niet meer wil krullen. Lage elasticiteit herken je doordat het snel breekt als je een haar uitrekt. Het haar voelt vaak ruw aan en lijkt op stro. Vaak gebruik je dan teveel proteïne en kun je dus meer moisture toevoegen. Hoge elasticiteit herken je doordat het haar veel mee rekt als je een haar uitrekt. Het haar houdt teveel vocht vast en is slap, futloos, pluist en zakt uit. Vaak gebruik je dus teveel moisture en kun je dus meer proteïne toevoegen. Uitzondering hierop kan geverfd haar zijn.. dit heeft sowieso vaker proteïne nodig.


Porositeit

Porositeit zegt iets over de mate van het opnemen en vasthouden van vocht in je haar. Lage porositeit herken je aan een lange droogtijd, vaak langer dan 8uur. Het haar neemt moeilijk vocht op maar houdt het lang vast. De schubbenlaag van het haar is platliggend en overlapt elkaar. Het haar is vaak gevoelig voor build-up. Het beste kun je proberen niet teveel of te zware producten te gebruiken. Als je een haar door je vingers laat glijden voelt deze vaak glad aan. Medium porositeit herken je door een droogtijd van 2-8uur. De schubbenlaag van het haar ligt wat losser. Bij dit type haar kun je kijken wat werkt voor jouw haar. Hoge porositeit herken je door snelle vochtopname maar houdt het moeilijk vast. Het haar droogt snel, vaak binnen 2 uur. De haarschubben staan een beetje open. Dit type haar kan relatief snel droog zijn, klitten of wil niet glanzen. Omdat het haar product als het ware opslurpt kun je meer en zwaardere producten gebruiken. Dit haar houdt vaak ook van een goed masker en sealende olie.


TIP;

Kijk zeker steeds goed naar de ingredienten, bevatten je producten;

Aloe vera of glycerine?

Dan kan een sealende olie van marlie bio monoi, de sesam of amandelolie olie van By Creosa, of de bye bye frizz serum een goede ondersteuning aanbieden.


Hoge porositeit kan ook ontstaan door beschadiging die op kan treden bij verven, föhnen of stijlen..


Lage elasticiteit

Jij als curly hebt het soms hard te voorduren om de juiste producten te vinden en je haar mooi te kunnen stylen. Het is dan erg moeilijk om je haar eigenschappen te kunnen checken. Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet. Een rektest is erg belangrijk om mee te beginnen want die bepaald of je wel of geen proteïne nodig hebt. Hoe doe je een rektest? Een rektest doe je op nat haar, in de douche bijvoorbeeld. Hierbij pak je een enkel haartje en trek je er zachtjes aan. Je hebt 2 duidelijke verschillen, als je aan het haartje trekt dan kan die meteen afbreken of hij veert mee. Mocht je er echt tussenin zitten dus rekbaar, en daarna breken? Dan mag je je producten mooi afwisselen, de ene week moisture, de andere proteine, of een combi de conditioner proteine, de leave in moisture, ik help je er graag mee verder... Bij alleen maar rek zeker proteïne rijke producten en bij meteen breuk zeker vocht.

Snel brekend haar

Bij een lage elasticiteit breng je vocht aan in het haar. Dit doe je omdat je je haar goed wil hydrateren/voeden. Omdat het best moeilijk is om een goed pakket te maken hebben wij voor jullie de meest voorkomende samenstellingen genoteerd. Proteïne geeft wel een goede stevigheid aan je haar dus je mag best een product gebruiken met proteïne. Maar let op, niet te veel.

1 : MasNewen shampoo

2 :bye bye tangles en knots conditioner, bij dikkere haren de deep moisture conditioner

3 : proteine rose water

4 : Marlie gel

Hoge elasticiteit

Haar wat je ver kan uittrekken zonder te breken

Bij een hoge elasticiteit breng je proteïne aan in je haar. Dit doe je omdat je je haar meer stevigheid wil geven. Als jouw haar om proteïne vraagt haal je dit vooral uit je masker en een stylingproduct. Je haar gaat het niet prettig vinden als je nu alleen maar producten met proteïne gaat gebruiken want dan word het veelste zwaar!

1 : MasNewen shampoo is moisture of een shampoo naar keuze aangepast aan je hoofdhuid

2: MasNewen conditioner/ of de deep proteine conditioner

3: Rose water proteine leave in

4 : flaxseed gel en strong gel


Gemiddelde elasticiteit

Gemiddelde elasticiteit (haar wat van beide iets nodig heeft)

Bij een gemiddelde elasticiteit breng je een mix van proteïne en vocht in het haar. Dit doe je omdat je haar om beide ingrediënten vraagt. Proteïne voor de stevigheid en vocht voor een goede voeding. Omdat het best moeilijk is om een goed pakket te maken hebben wij voor jullie de meest voorkomende samenstellingen genoteerd.

1 : MasNewen shampoo, peppermint, peach shampoo

2: MasNewen conditioner, bye bye tangles en knots

3 : leave in pretty curly girl

4 : flaxseed gel, Anti gravity gel, marlie bio gel

Of onze keep it simple, met als combi een product met proteine. Niet elk haar is hetzelfde, ook wij zijn niet hetzelfde.

Kijk en voel wat je haren nodig hebben, en test en noteer.

Heb jij de perfecte routine gevonden? Let me now.


Recente blogposts

Alles weergeven

تعليقات


bottom of page