top of page
  • Foto van schrijverBianca

Het verschil tussen stijl haar en krullen

Bijgewerkt op: 14 feb. 2023

Dat steil en krullend haar er heel verschillend uitzien zie je uiteraard met het blote oog, maar weet je ook hoe het komt dat een haar steil of krullend is? En weet je wat het verschil is in de verzorging van beide haarstijlen? In deze blog maken we korte metten met alle fabels en zetten we de feiten voor je op een rijtje.1. Steil haar groeit sneller dan krullend haar

Fabel! Hoewel het vaak wel zo lijkt. Krullend haar wordt sneller droog en pluizig, waardoor het sneller afbreekt. Indien je het niet juist verzorgt. De lengte zal hierdoor minder snel toenemen, maar in principe groeien haren ongeveer even snel. Natuurlijk oogt krullend haar altijd veel korter, waardoor je er voor je gevoel veel langer over doet om het te laten groeien.

2. Steil haar heeft onder een microscoop een andere vorm dan krullend haar

Feit! Een steile haar is rond terwijl een haar van iemand die slag heeft een ovalere vorm heeft. Hoe platter de haar, hoe meer krul er is.


3. Krullend haar wordt minder snel vet dan steil haar

Feit! De talg die aangemaakt wordt door je hoofdhuid, verspreidt veel makkelijker over steil haar door de ronde vorm van de haren en daarnaast hoeft het alleen een rechte weg naar beneden af te leggen. Krullend haar ( de haren zitten ook schuin in je hoofd) en de hare staan door de vorm ook wat verder van de hoofdhuid waardoor het minder snel in aanraking komt met talg. Krullenbollen wassen hun haar doorgaans ook veel minder en niet alleen omdat het minder snel vet is, maar ook omdat vet haar fijn is bij krullen. Als krullend haar een beetje vettig wordt, blijven je krullen namelijk beter zitten. Maar uit eigen ervaring kan ik zeker wel zeggen, ik heb 43 jaar echt stijl haar gehad, en nu sinds 2020 krullen (waves), dat mijn hoofdhuid echt wel minder vet is dan voordien, al heeft je gebruik van natuurlijke producten hier ook wel heel mee te maken.

4. Er zijn meer mensen met krullen dan mensen met steil haar

Dat kan ik niet direct ergens terugvinden, maar kijk maar eens goed rondom je...

Ik ben zelf gezegend met leuke waves, dus ik tel dat zeer graag bij krullende haren.

Ik had ooit eens iets opgezocht en dat waren 41% krullen en dan 49% stijl haar...


5. Krullend haar pluist erger

Feit! In het algemeen is krullend haar wat droger en poreuzer waardoor het sneller pluist. Uiteraard is het wel afhankelijk van meerdere factoren. Droog haar dat pluist heeft een tekort aan vocht. Dat kan net zo goed voorkomen bij steil haar, ook is een haar dat pluist dikwjls een haar dat wil bewegen, krullen ... ja hoor misschien heb jij ook wel krullen...6. Krullend haar heeft sneller klitten

Fabel! Recent onderzoek heeft aangetoond dat steil haar sneller klit dan krullend haar, al klinkt dat misschien heel ongeloofwaardig. Het zou komen omdat krullen meer één geheel blijven en er dus minder losse haren met elkaar in de knoop raken. Maar wees gerust wanneer je dit leest als je steil haar hebt: vooral de structuur van je haar is belangrijk. Bij droog en beschadigd haar staan de haarschubben open of zijn ze zelfs afgebroken en dat zorgt vooral voor veel klitten.

Vaak last van klitten? Misschien gebruik je niet de juiste haarborstel. klik hier naar onze blog over welke haarborstel het beste bij jou past.

7. Mensen met krullen hebben meer haar dan mensen met steil haar

Fabel! Over het algemeen heb je met steil haar meer haren dan wanneer je krullen hebt. Bij steil haar is dit gemiddeld zo’n 120.000 haren enkel wanneer je haren krullen, lijkt het alsof je veel meer haar hebt, enkel al door de vele krullen.


Voila weeral wat feiten en fabels gedeeld.

Hopelijk zijn we er weer wat slimmer door geworden.Ken jij nog een leuke feit of fabel?

Laat het me zeker weten.
Veel liefs Bianca

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page